Lezing

Op zondag 14 april, om 11:00 is Groede Literair te gast bij familie D’Hont op de Catshoeve in Groede voor een lezing van Joyce Pijnenburg, u bent van harte welkom!
Coomans en Cats:
feminisme en seksisme in de Zeeuwse zeventiende eeuw

Zou het kunnen dat een Zeeuwse dichteres de eerste Nederlandstalige,feministische publicatie schreef? Joyce Pijnenburg denkt van wel. Het “Wapenschild, opgedragen aan alle eerlijke jongemannen” van de Middelburgse Johanna Coomans is een satire met een heel specifiek onderwerp van spot: de seksistische pen van haar beroemde collegadichter Jacob Cats. Dit “Wapenschild”, begeleid door een bijzonder provocerende embleemplaat, verscheen in 1623 als openingsgedicht van de dichtersbundel Zeeuschenachtegael.

Hoe kan het dat het sterke, feministische geluid van Johanna Coomans niet eerder werd opgemerkt en bestudeerd? In deze editie van Groede Literair neemt Joyce Pijnenburg ons mee in de scherpe en dubbelzinnige beeldtalen van zowel Coomans als Cats. Het “Wapenschild” van Johanna Coomans plaatst ze in een wijdverbreide feministische traditie, die al in 1399 was begonnen door de Frans-Italiaanse schrijfster Christine de Pizan.

Deze matinee rond Coomans, Cats en feminisme vindt plaats op een passende plek: de Catshoeve, het voormalige Groese buitenverblijf van Jacob Cats. Bezoekers krijgen een exemplaar mee van Joyce’ hertalingen van de “Wapenschilden” van Coomans en Cats, inclusief de embleemplaten.

Joyce Pijnenburg is historicus van filosofie en religie, en organisator van culturele programma’s. In 2021 verscheen van haar hand Pen, bed en habijt: een bundel vertalingen van en inleidingen bij de drie vroegmoderne, feministische filosofes. Ze werkt aan een proefschrift over de zestiende-eeuwse vrijdenker Giordano Bruno. Als programmamaker zet Joyce zich sinds 2021 in voor het Zeeuwse schrijversplatform De Baaierd. Deze middag wordt begeleid door tekstschrijver en redacteur gespecialiseerd in wetenschap en religie, Jelske Struik.
 
Zondag 14 april om 11:00.
Noordweg 1, Groede
Entree per persoon €10,-

Er wordt voorzien in koffie en thee met gebakken lekkers
Reserveren via groedeliterair@gmail.com
www.groedeliterair.nl 

Delen met geïnteresseerden wordt gewaardeerd
Geplaatst in Algemeen | Reacties uitgeschakeld voor Lezing

Jaarvergadering en lezing

De jaarvergadering wordt gehouden op donderdag 18 april 2024 om 19.30 uur in de aula van het Zwin College, ingang Baljuw Veltersweg, te Oostburg. De vergaderstukken zijn gepubliceerd in ons tijdschrift van 1 maart 2024.

Na de jaarvergadering houdt Theo Buijsse een lezing over natuurakker “de Beuteroek” nabij Draaibrug.

Theo Buijsse vertelt ondersteund door beelden, hoe een 7,5 hectare monotone productieakker veranderde in een gevarieerde natuurakker. Ook op de altijd terugkerende vraag: Wa kost ta? gaat hij in. Eigen kapitaal, subsidies, keuzes en praktische zaken resulteren sinds 2019, toen het idee spontaan ontstond om de natuur op een akker zijn gang te laten gaan, in een perceel waarop 58 soorten vogels worden geteld, 8 verschillende zoogdieren leven en waar 44 soorten insecten zijn gedetermineerd. Het wordt genieten van een avondje biodiversiteit.

Geplaatst in Algemeen | Reacties uitgeschakeld voor Jaarvergadering en lezing

Activiteiten t/m december 2023

Lezing

Op donderdag 19 oktober verzorgt Marc Buise in de aula van het Zwincollege in Oostburg, ingang Baljuw Veltersweg, een lezing over inundaties in Zeeuws-Vlaanderen.

Velen onder ons weten dat grote delen van West-Zeeuws-Vlaanderen om defensieve redenen onder water gezet zijn tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Door uitschuring ontstonden toen de kreken die ons landschap nog steeds sieren. Maar wisten jullie dat het wapen van onderwaterzetting in de daaropvolgende eeuwen steeds weer toegepast werd, tot 1944 aan toe? Marc Buise zal op deskundige wijze dit verhaal uit de doeken doen. Het belooft zonder meer een boeiende avond met verrassende aspecten te worden.

Presentatie jaarboek

Op vrijdagmiddag 10 november 2023 presenteert de vereniging om 15.00 uur in het archeologische museum, Sint-Bavostraat 3 in Aardenburg, nr. 51 in de serie Bijdragen tot de geschiedenis van West-Zeeuws-Vlaanderen. Het is ditmaal een fotoboek geworden van de hand van en door het oog van Peter Verdurmen met als titel Omzien. Het bevat een overzicht van 50 jaar fotografie in West-Zeeuws-Vlaanderen en handelt met name over zijn bewoners. Mannen en vrouwen, oud en jong, werkend, rustend, spelend, herdenkend, feestend. Kortom beelden van het dagdagelijkse leven door een fotograaf die midden in de West-Zeeuws-Vlaamse samenleving woont en werkt.

Na een welkomstwoord wordt Peter Verdurmen geïnterviewd door oud-PZC journalist Jan van Damme. Na afloop kunnen de leden hun exemplaar van het boek meenemen en laten signeren door de fotograaf.

Om een indruk te krijgen van de opkomst, zodat niemand voor een onaangename verrassing komt te staan, verzoekt het bestuur de leden die de presentatie willen bijwonen zich voor 1 november 2023 aan te melden bij de secretaris per e-mail: bauwensar@zeelandnet.nl of telefonisch: 0117 492503. Bij voorbaat dank.   

Lezing

Op donderdag 7 december 2023 houdt drs. Marja de Groote in de aula van het Zwincollege in Oostburg, ingang baljuw Veltersweg, een lezing over landverhuizers uit West-Zeeuws-Vlaanderen.

Van het totaal aantal naar Noord-Amerika geëmigreerde Zeeuwen tussen 1839 en 1918 was zo’n 44% afkomstig uit West-Zeeuws-Vlaanderen. Sinds 1845 vertrokken 15.000 West-Zeeuws-Vlamingen, meer dan de helft van de toenmalige populatie. Dat roept vele vragen op. Waarom verlieten zovelen de streek waar zij geboren en getogen waren, hoe verliep hun reis, waar gingen ze naartoe en hoe verging het hen vervolgens in dat verre Noord-Amerika. Dit onderwerp houdt Marja de Groote inmiddels ruim 10 jaar bezig. Zij schreef er diverse artikelen over in Tijd|Schrift.
Vorig jaar mei hield zij in Oostburg een lezing voor een groep Amerikanen die een dertien-daagse ‘emigration and ancestry tour’ maakten, georganiseerd door AADAS (The Association for the Advancement of Dutch-American Studies) en kort daarna ontmoette zij Penny Machinski-Weersing uit Portland in de staat Oregon. Over Penny’s overgrootvader Jannis de Wolf die met twee broers begin jaren 20 van de vorige eeuw vertrok naar Kalamazoo in Michigan verscheen in maart 2022 in Tijd|Schrift het artikel ‘Bleekselderij’. Het is slechts één van de vele ‘kleine’ familiegeschiedenissen, die deel uitmaken van de massale emigratie naar Amerika. Zo’n 60 miljoen Europeanen emigreerden tussen 1820 en 1920 naar Noord- en Zuid-Amerika. In dit grote verhaal vormen de West-Zeeuws-Vlamingen een klein verhaal, maar in West-Zeeuws-Vlaanderen is het een groot verhaal. In deze lezing zal zowel in- als uitgezoomd worden.

Geplaatst in Algemeen | Reacties uitgeschakeld voor Activiteiten t/m december 2023

Excursie Wilrijk en Boom

Het programma
7.15 uur: vertrek uit Oostburg Torenweidelaan.
9.15 uur: aankomst in Wilrijk, koffiedrinken.
10.00 uur: start rondleiding fort Breendonk.
12.15 uur: middagmaal.
14.00 uur: vertrek naar Noeveren.
14.30 uur: start rondleiding steenbakkerij.
16.00 uur: tijd voor een drankje.
17.45 uur: vertrek naar Oostburg.
18.30 uur: aankomst in Oostburg Torenweidelaan.

Voor het eerst na de coronapandemie organiseert de vereniging weer een dagexcursie.
Op woensdag 30 augustus wordt een bezoek gebracht aan fort Breendonk nabij Wilrijk en
aan een steenbakkerij in Noeveren een gehucht aan de Rupel bij Boom.
Na aankomst in Wilrijk beginnen we eerst met een kop koffie of thee.
Vervolgens brengen we onder leiding van een gids een bezoek aan het fort Breendonk.
Het fort, 20 km ten zuiden van Antwerpen, werd begin twintigste eeuw gebouwd als
onderdeel van een verdedigingsgordel rond de havenstad.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte de Duitse bezetter het fort vanaf september 1940 als ‘opvangkamp’ voor politieke tegenstanders, verzetslieden en Joden.
Dit SS-Auffanglager werd bestuurd door leden van de Sicherheitspolizei en Sicherheitsdienst onder wie verschillende Vlamingen. De gevangenen moesten dwangarbeid verrichten, kregen nauwelijks te eten, werden willekeurig geslagen en gefolterd. Van de 3.590 geregistreerde gevangenen stierven er 303 ter plekke, werden er 54 elders terechtgesteld en lieten er 1.741 naderhand het leven in diverse concentratiekampen. Na de bevrijding werd fort Breendonk tot juni 1947 gebruikt als gevangenis voor collaborateurs. Daarna werd het omgevormd tot Nationaal Gedenkteken Fort van Breendonk. Het is een van de best bewaarde Duitse gevangenkampen in Europa.

Na dit bezoek is het tijd voor het middagmaal. Er is keuze uit 3 gerechten:
A. varkenshaas met mosterdsaus, B. zeebaars, venkel en witte wijnsaus, C. gevulde aubergine (vegetarisch).
Voorts worden er frietjes en kroketjes geserveerd. Er is een drankje in het middagmaal
inbegrepen. Wie meer wil drinken, moet dit zelf betalen.

Na de maaltijd vervolgen we, eveneens onder leiding van een gids, met een bezoek aan het
bezoekerscentrum Brik Boom, een oude steenbakkerij in Noeveren.
Het is een stille getuige van de rijke baksteenindustrie van de Rupelstreek, met meer dan 150 steenbakkerijen in de negentiende eeuw. Je vindt er een ringoven met schoorsteen, arbeidershuisjes, een oude paardenstal en een schrijnwerkerij. De schrijnwerkerij dateert van 1830 of eerder. Het is sinds 2005 een beschermd monument.
Om baksteen te maken had je niet alleen klei nodig maar ook hout, veel hout. Dit en meer valt te ontdekken in de volledig gerestaureerde schrijnwerkerij. De ringoven, die actief was tot 1981, was eens een voorbeeld van hoogstaande technologie. Die oven draaide 24 op 24 uur. Het duurde liefst 22 dagen voor het vuur de oven helemaal was rondgegaan. Je leert er niet alleen hoe stenen, tegels en dakpannen gebakken werden, maar ook hoe zwaar en hard het leven van de arbeiders was. Een blik in de arbeidershuisjes op het terrein van de steenbakkerij is voldoende. Na afloop is, indien de tijd het toelaat, gelegenheid om in de buurt drankje te nuttigen.
Daarna keren we huiswaarts.

De kosten voor deze excursie bedragen € 75 per persoon. Daarin zijn inbegrepen de
entreegelden, de kosten voor de gidsen en de koffie en het middagmaal inclusief een drankje. Wie meer wenst te consumeren dient dit zelf te betalen.


Aanmelden
U kunt zich telefonisch dan wel per e-mail aanmelden voor 5 augustus 2023 bij de secretaris
André Bauwens, tel.: 0117 492503, e-mail: bauwensar@zeelandnet.nl onder vermelding van
uw volledige naam en adres en uw keuze van het middagmaal.
Bovendien dient u voor de genoemde datum het verschuldigde bedrag over te maken op
rekeningnummer NL54RABO0113391889 ten name van Heemkundige Kring West-Zeeuws-Vlaanderen
onder vermelding excursie Wilrijk en Boom.
Alleen wanneer u aan beide voorwaarden hebt voldaan, wordt u als deelnemer geregistreerd.
Bij afmelding wordt de helft van het voldane bedrag teruggestort.

Geplaatst in Algemeen, Excursies | Getagged | Reacties uitgeschakeld voor Excursie Wilrijk en Boom

Excursie

Op zaterdag 3 juni 2023 organiseert de vereniging een excursie naar het For Freedom Museum in Ramskapelle. Ramskapelle ligt op een klein kwartiertje rijden van Sint Anna ter Muiden. We verzamelen tegen 14.00 uur aan de Ramskapellestraat 91-93, om daarna een bezoek aan het museum te brengen. Onder leiding van een gids worden we er rondgeleid. Het museum schetst een realistisch beeld van het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Zwinstreek en West-Zeeuws-Vlaanderen vanaf de eerste dag van de Duitse inval op 10 mei 1940 tot de dag van de bevrijding op 1 november 1944. Een tijd die gepaard ging met repressie, ontberingen en in het najaar van 1944 zware gevechten met grote materiële schade en tal van doden en gewonden tot gevolg zowel onder de militairen als onder de burgerbevolking.

Na afloop van de rondleiding sluiten we af met een kop koffie en een knabbel in het museumcafé.

Het programma

13.50 uur verzamelen voor het museum

14.00 uur rondleiding onder leiding van een gids

15.30 uur koffietijd.

De kosten voor deze excursie bedragen € 18,00 per persoon. Daarin zijn inbegrepen de entreegelden, de kosten voor de gids en de koffie met versnapering.

Aanmelden

U kunt zich telefonisch dan wel per e-mail aanmelden voor 20 mei 2023 bij de secretaris André Bauwens, tel.: 0117 492503, e-mail: bauwensar@zeelandnet.nl onder vermelding van uw volledige naam en adres en eventueel overige deelnemers. Bovendien dient u voor de genoemde datum het verschuldigde bedrag over te maken op rekeningnummer NL54RABO0113391889 ten name van Heemkundige Kring West-Zeeuws-Vlaanderen onder vermelding excursie Ramskapelle. Alleen wanneer u aan beide voorwaarden hebt voldaan, wordt u als deelnemer geregistreerd. Bij afmelding wordt de helft van het voldane bedrag teruggestort.

Geplaatst in Algemeen | Reacties uitgeschakeld voor Excursie

Jaarboek kandidaat publieksprijs 2021

Het jaarboek 2021 van de Heemkundige Kring ”Tussen Water en Wind” geschreven door Johnny van Vooren is kandidaat voor de publieksprijs van de PZC.

Er kan gestemd worden van 18 oktober t/m 3 november via:

https://www.pzc.nl/zeeuws-nieuws/stem-mee-op-het-mooiste-zeeuwse-boek~a02fdbec/

 

Geplaatst in Algemeen, Boeken | Reacties uitgeschakeld voor Jaarboek kandidaat publieksprijs 2021

Podcast Herders in de Zwinstreek

Centrum Agrarische Geschiedenis vzw maakte een podcast over herders in de Zwinstreek getiteld ‘Schaapjes op het droge’. Herders Koen Pille, Carola van den Handel en Leen Ricour vertellen in 3 afleveringen van 20 minuten over hun beroep, hun taak als natuurbeheerder en de band met hun dieren. Arnout Zwaenepoel geeft extra duiding.

Info via: www.collectiebulskampveld.be/page/podcast-herders.

Op Facebook kan je ons taggen via @centrumagrarischegeschiedenis of onze berichten delen:

Op Instagram vind je ons terug via https://www.instagram.com/centrumagrarischegeschiedenis/

Geplaatst in Algemeen, Podcasts | Reacties uitgeschakeld voor Podcast Herders in de Zwinstreek

Een foto uit vervlogen dagen – 56

André R. Bauwens

Op de foto gepubliceerd in het vorige nummer van ons tijdschrift mocht ik verschillende reacties ontvangen. Mevrouw De Putter schreef: “Bij het doorlezen van het tijdschrift nr. 3 kwam op pagina nummer 33 mij gelijk iets bekend voor. In mijn “archieven” heb ik een foto met exact dezelfde achtergrond met bijna een gelijke opstelling. Rechts een dame in een leunstoel. Op de voorgrond dames leunend op een bekleed kistje

Lees verder

Geplaatst in Algemeen, Oproepen | Reacties uitgeschakeld voor Een foto uit vervlogen dagen – 56

Unieke nieuwe uitgave

‘De luchtoorlog boven Zeeland, deel 3, Zeeuws-Vlaanderen’
Op 15 april 2020 wordt een nieuwe, zeer bijzondere uitgave over Zeeuws-Vlaanderen gepresenteerd. Het is  getiteld ‘De luchtoorlog boven Zeeland, deel 3, Zeeuws-Vlaanderen’.  Dit boek (in twee delen) beschrijft niet alleen de luchtstrijd in de meidagen door de Armée de l’Air, de Aeronavale en de Royal Air Force contra de Luftwaffe boven Zeeuws-Vlaanderen, maar alle voorvallen die zich in de periode 1939-1945 in dit meest zuidelijke deel van Zeeland hebben voorgedaan. Het is een afgewogen mix van militair-historische feiten, aangevuld met het menselijke verhaal van de betrokken bemanningsleden, hun families en andere slachtoffers, waaronder uiteraard de bevolking van Zeeuws-Vlaanderen. Lees verder

Geplaatst in Algemeen, Boeken | Reacties uitgeschakeld voor Unieke nieuwe uitgave

Nog verkrijgbaar

Bijdragen tot de geschiedenis van West-Zeeuws-Vlaanderen
In deze serie zijn nog verkrijgbaar:
Nr. 36 Met een kus van liefde. Brieven van Isaac Benteijn, landbouwer op Scherpbier, aan zijn zuster Wilhelmina 1778-1794.
Nr. 38 Met de rug naar de zee. Cadzands mengelwerk.
Nr. 41 De schoolmeester en de stad. J.H. van Dale en Sluis.
Nr. 44 Jan Eekhout. Een plooibaar talent.
Nr. 45 Beelden in beeld.
Nr. 46 Omtrent Gerrit Pieter Roos.

Deze boeken zijn verkrijgbaar via/bij de secretaris, A. Bauwens, Hanzestraat 1, 4527 GH Aardenburg, tel.: 0117 492503, e-mail: bauwensar@zeelandnet.nl voor de speciale ledenprijs van Ä 14,95 exclusief eventuele verzendkosten.

Geplaatst in Algemeen, Boeken | Reacties uitgeschakeld voor Nog verkrijgbaar